Фізична активність та здоров’я дітей шкільного віку в освітній моделі фізичного виховання в умовах нової української школи

Основний зміст сторінки статті

В’ячеслав Семененко
Валерія Теліус

Анотація

Резюме. В Україні існує проблема недостатньої фізичної активності серед дітей шкільного віку, що впливає на їх здоров’я та фізичний розвиток. Для вирішення цієї проблеми важливо забезпечити якісну реалізацію нової освітньої моделі фізичного виховання в рамках Нової української школи, яка відповідає вимогам сучасної  освіти та сприяє формуванню здорового способу життя та сталої потреби у фізичній активності серед дітей шкільного віку. Для цього необхідно детально розглянути та проаналізувати таку освітню модель, визначити проблематику і перспективи подальшого розвитку. Мета. Розглянути освітню модель фізичного виховання в рамках програми «Нова українська школа» та її роль у підвищенні рівня фізичної активності дітей шкільного віку. Методи. Теоретичний аналіз і узагальнення наукової літератури, аналіз нормативних та стратегічних документів; контент-аналіз документальних матеріалів; метод системного аналізу. Результати. Визначено, що Нова українська школа (НУШ) має інноваційну програму фізичного виховання, яка базується на гуманістичних, диференційованих та особистісно-орієнтованих принципах. Освітня модель фізичного виховання за НУШ передбачає розвиток різноманітних компетентностей та природних здібностей, інтересів і обдарувань учнів, їхню соціалізацію та громадянську активність. У програмі НУШ використовують ігрові елементи, змагання та призи, що дозволяє підвищити мотивацію учнів до фізичної активності та розвитку спортивних досягнень. Проте реалізація програми стикається з такими проблемами, як брак інфраструктури та спортивного обладнання, низький рівень мотивації дітей та недостатня кваліфікація вчителів.


Ключові слова: освітня модель, Нова українська школа, фізичне виховання, фізична активність, фізична неактивність, діти шкільного віку.

Блок інформації про статтю

Номер
Розділ
Статті