Компьютеризованная информационная технология оценки и коррекции оздоровительного питания лиц, занимающихся фитнесом

О. И. Цыганенко, Н. А. Склярова, Л. Ф. Оксамытная, Н. А. Домашенко

Анотація


Розроблено комп’ютеризовану інформаційну технологію оцінки та корекції оздоровчого харчування осіб, які займаються фітнесом. Для роботи інформаційної технології обрано комп’ютерну програму «Олімп», яка дозволяє проводити оцінку харчування осіб, які займаються фітнесом, стану їхнього харчового статусу, визначення рівня фізичного розвитку, їхньої загальної фізичної працездатності та ступеня позитивної мотивації до правильного харчування. Програма дає можливість проведення оцінки та корекції оздоровчого (функціонального) харчування осіб, які займаються фітнесом, та оцінки ефективності корекції з урахуванням стану харчового статусу, загальної фізичної працездатності та рівня фізичного розвитку. Для використання на практиці комп’ютеризованої інформаційної технології розроблено вхідну документацію: анкети для оцінки харчування осіб, які займаються фітнесом, їхнього харчового статусу та ступеня позитивної мотивації до правильного харчування. Придатність комп’ютерної програми «Олімп» та якість розробленої вхідної документації перевірено в експерименті і визнано достатньою.


Ключові слова


фітнес; оздоровче харчування; інформаційні технології; комп’ютерна програма; база даних; документація

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


A. Copyright certificate 36430. A computer program evaluation and correction of nutrition of athletes "Olympus" / [E. K. Kirilenko, S. Fus, O. Tsyganenko and others] — 1 3640, registration date 06.01.2011.

Adams P. A. Medical and sanitary food / P. A. Adams. — M.: ECMO, 2003. — 320.

Bain A. M. Modern information technologies of decision support systems: Training. benefits / A. Bain. — M.: Forum, 2009. — 321 p.

Baskakov A. J. The methodology of scientific research / A. J. Baskakov, N. V. Tulenkov. — K.: AIDP, 2004. — 215 p.

Vorobiev V. I. Organization of health and clinical nutrition / V. I. Vorobiev. — Moscow: Meditsina, 2002. — 450 p.

Vysotskaja E. V. Health food recipes / E. V. Vysotskaja. — Moscow: The modern writer, 2008. — 830 p.

Food hygiene nutritsiolohiyi the basics: Tutorial / [ed. V. I. Tsypriyana]. — Kyiv: Medicine, 2007. — Vol. 1. — 528 p.

Gurvich M. M. Therapeutic recreation and food. A comprehensive guide / M. M. Gurvich. — M.: Eksmo, 2009. — 850 p.

Diprouz D. Motivation / D. Diprouz. — Moscow: Eksmo, 2008. — 256 p.

Doronin A. F. Funktsionalnoe food / A. F. Doronin. — Moscow: Grant, 2002. — 295 p.

Kruchanytsya M. I. Fundamentals of Healthy Nutrition: Teach. manuals. to teach students. bookmark. phys. Education and Sports / M. I. Kruchanytsya, S. Î. Muhailovych, N. V. Rozumyk. — Uzhgorod: Type of W. Podolyaka, 2004. — 216 p.

Likhoded V. S. Fitness Nutrition: Teach. manuals. Optional for the students. Physical Education / V. S. Likhoded, O. Vladymirova, V. Doroshenko. — Zaporissa: Publishing Students, 2006. — 236 p.

Metodicheskie basis rationalization in the supply of physical culture and sports: Ouch. — Method. book / [V. V. Belousov, N. Aliferov, A. F. Alenka and others]. — Saint.-Petersburg: St. Petersburg Olympus, 2003. — 168 p.

Guidelines for health (functional) food, 1 324.04. — MSF/02 in the "Unified Register of the Russian program" Healthy diet — the health of the nation. — Novosibirsk: Siberian Federal Health Center (functional) food, 2009. — 75 p.

Guidelines Health Ministry, 1 6580-Sun Monitoring of nutritional status, using modern techniques and stimulation nutrimetaboliki diet with internal abnormalities. — Moscow: Russian Ministry of Health, 2006. — 84 p.

Healthy nutrition with nutritional diseases. Information System situation analysis of nutrition (NLIS) [electronic resource] // Mode of access: www.who.int / nutrition/nlis. html.

Power athletes: Guidelines for professional work with the physically trained men / [Ed. Christine A. Rosenbloom]. — Kiev: Olympic literature, 2006. — S. 186—193.

Statistical data on morbidity. WHO Statistical Information System to analyze the state of health [electronic resource] // Mode of access: www.whoinresearchru.html.

Sedletskii Y. Modern methods of treating obesity. Guidance for doctors / Y. I. Sedletskii. — Saint-Petersburg: St. Petersburg Albee, 2007. — 416 p.

Socio-educational training motivation for healthy lifestyle and prevent HIV / AIDS / [S. V. Strashko, P. A. Zhyvotovska, M. T. Khyzhnyak and others]. — Series: Innovative technology and reform of educational content. — Kiev: Education of Ukraine, 2009. — 280 p.

Tutelyan V. A. The scientific basis of healthy eating / [V. A. Tutelyan, A. Vyalkov, A. N. Razumov and others]. — Moscow: Panorama, 2010. — 536 p.

Functional foods / [ed. V. I. Teplov]. — M.: A-Prior, 2008. — 240 p.

Tsyganenko O. Fitness (functional) food and functional food, the prospects of their use in the practice of physical education / O. Tsyhanenko, L. Putro, N. M. Sklyarov and others // Theory and Methods of Physical Education and Sport. — 2009. — 1 4. — S. 79—84.

Tsyganenko O. I. The development of computer information technology, "Analysis of power athletes" / O. I. Tsyganenko, N.Y. Yaschur, N. A. Sklyarova and others // Science in Olympic sports. — 2010. — N 1. — P. 87—92.

Tsyganenko O. I. The concept of health (functional) food in the fitness / O. I. Tsyganenko // Pedagog3ka, psiholog3ya is the medical-problems of b3olog3chn3 f3zichnogo vihovannya i sport. — 2011. — N 5. — S. 107—110.

Tsyganenko O. I. Conceptual approaches to the use of health (functional) food in the fitness / O. I. Tsyganenko, N. A. Sklyarova, L. F. Oksamytnaya, N. Y. Yaschur // Sports Medicine. — 2011. — N 1/2. — P. 96—99.

Shenderov B. A. Functional food and its role in the prevention of metabolic syndrome / B. A. Shenderov. — Moscow: New Delhi, 2008. — 319 p.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


А. с. 36430. Комп’ютерна програма оц3нки та корекц3ї харчування спортсмен3в «Ол3мп» / [Е. К. Кириленко, С. В. Фус, О. 2. Циганенко та 3н.]. — 1 3640; дата реoстрац3ї 06.01.2011.

Адамов П. А. Лечебное и оздоровительное питание / П. А. Адамов. — М.: ЭКМО, 2003. — 320 с.

Баин А. М. Современные информационные технологии систем поддержки принятия решений: учеб. пособие / А. М. Баин. — М.: Форум, 2009. — 321 с.

Баскаков А. Я. Методология научного исследования / А. Я. Баскаков, Н. В. Туленков. — К.: МАУП, 2004. — 215 с.

Воробьев В. И. Организация оздоровительного и лечебного питания / В. И. Воробьев. — М.: Медицина, 2002. — 450 с.

Высоцкая Е. В. Рецепты оздоровительного питания / Е. В. Высоцкая. — М.: Современ. литератор, 2008. — 830 с.

Г3г3oна харчування з основами нутр3ц3олог3ї: п3друч. / [за ред. В. 2. Ципр3яна]. — К.: Медицина, 2007. — Т. 1. — 528 с.

Гурвич М. М. Лечебное и оздоровительное питание: полн. справ. / М. М. Гурвич. — М.: Эксмо, 2009. — 850 с.

Дипроуз Д. Мотивация / Д. Дипроуз. — М.: Эксмо, 2008. — 256 с.

Доронин А. Ф. Функциональное питание / А. Ф. Доронин. — М.: Грант, 2002. — 295 с.

Кручаниця М. 2. Основи оздоровчого харчування: навч. пос3б. для студент3в вищих навч. закл. ф3з. виховання 3 спорту / М. 2. Кручаниця, С. О. Михайлович, Н. В. Розумик. — Ужгород: Вид-во В. Подоляка, 2004. — 216 с.

Лиход3д В. С. Оздоровче харчування: навч. пос3б. для студент3в ф-ту ф3з. виховання / В. С. Лиход3д, О. В. Владим3рова, В. В. Дорошенко. — Запор3жжя: Вид-во ЗНУ, 2006. — 236 с. 13. Методические основы рационализации питания в физической культуре и спорте: учебно-метод. пособие / [В. В. Белоусов, Н. Н. Алиферов, А. Ф. Аленков и др.]. — СПб.: Олимп. СПб., 2003. — 168 с.

Методические рекомендации в области оздоровительного (функционального) питания, 1 324.04. — МСФ/02 в «Едином реестре российской программы «Здоровое питание — здоровье нации». — Новосибирск: Сибир. федер. центр оздоров. (функционального) питания, 2009. — 75 с.

Методические рекомендации МЗ РФ, 16580-ВС. Мониторинг пищевого статуса с использованием современных методов нутриметаболики и стимуляции диетотерапии при внутренней патологии. — М.: МЗ РФ, 2006. — 84 с.

Оздоровительное питание при алиментарных заболеваниях. Информационная система ситуационного анализа в области питания (NLIS) [Электронный ресурс] // Режим доступа: www.who.int/nutrition/nlis.html.

Питание спортсменов: руководство для профессиональной работы с физически подготовленными людьми / [под ред. Кристин А. Розенблюм]. — К.: Олимп. лит., 2006. — С. 186—193.

Статистические данные о заболеваемости населения. Статистическая информационная система ВОЗ в анализе состояния здоровья [Электронный ресурс] // Режим доступа: www who in research ru. html.

Седлецкий Ю. И. Современные методы лечения ожирения. Руководство для врачей / Ю. И. Седлецкий. — СПб.: Олби-СПб., 2007. — 416 с.

Соц3ально-просв3тницький трен3нг з формування мотивац3ї до здорового способу життя та проф3лактики В2Л/СН2Ду/ [С. В. Страшко, П. А. Животовська, М. Т. Хижняк та 3н.]. — Сер.: 2нновац3йн3 технолог3ї та реформа зм3сту осв3ти — К.: Осв3та України, 2009. — 280 с.

Тутельян В. А. Научные основы здорового питания/ [В. А. Тутельян, А. И. Вялков, А. Н. Разумова и др.]. — М.: Панорама, 2010. — 536 с.

Функциональные продукты питания / [под ред. В. И. Теплова]. — М.: А-Приор, 2008. — 240 с.

Циганенко О. Оздоровче (функц3ональне) харчування та функц3ональн3 продукти харчування, перспективи їх використання в практиц3 ф3зичної культури / О. Циганенко, Л. Путро, Н. Склярова та 3н. // Теор3я 3 методика ф3з. виховання 3 спорту. — 2009. — 1 4. — С. 79—84.

Цыганенко О. И. Разработка компьютерной информационной технологии «Анализ питания спортсменов» / О. И. Цыганенко, Н. Й. Ящур, Н. А. Склярова и др. // Наука в олимп. спорте. — 2010. — 1 1. — С. 87—92.

Цыганенко О. И. Концепция системы оздоровительного (функционального) питания в фитнесе / О. И. Цыганенко // Педагог3ка, психолог3я та медико-б3ол. пробл. ф3з. виховання 3 спорту. — 2011. — 1 5. — С. 107— 110.

Цыганенко О. И. Концептуальные подходы к использованию оздоровительного (функционального) питания в фитнесе / О. И. Цыганенко, Н. А. Склярова, Л. Ф. Окса мытная, Н. Й. Ящур// Спорт. медицина. — 2011. — 1 1/2. — С. 96—99.

Шендеров Б. А. Функциональное питание и его роль в профилактике метаболического синдрома / Б. А. Шендеров. — М.: Дели, 2008. — 319 с.



Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

----------------------------------------------

ISSN:1992-7894 (друк)
ISSN: 1992-9285 (інтернет)

Адреса редакції: 03150, м. Київ-150, вул. Фізкультури, 1.
Довідка: тел.: +38(044) 287-65-20;
факс: +38(044) 287-65-20;
моб.: +38(067) 724-48-23; +38(050) 067-64-13;
е-mail: sportmedkaf@yandex.ru, sportmedicine.ua@gmail.com