Cучасні концепції харчування спортсменів

Основний зміст сторінки статті

І. І. Земцова

Анотація

Рассмотрены некоторые современные концепции рационального питания спортсменов, сформированные вследствие изменения условий жизни и трудовой деятельности современного человека, влияния экологических факторов, ухудшения качества продуктов питания. Особое внимание следует уделять потреблению необходимого количества минералов и витаминов, дефицит которых в организме спортсменов наблюдается наиболее часто и обусловливает снижение эффективности тренировочной и соревновательной деятельности, ухудшение состояния здоровья спортсменов. Не менее важное значение имеет потребление всего комплекса функциональных продуктов, которые обеспечивают укрепление здоровья и продление спортивного долголетия спортсменов.

Блок інформації про статтю

Номер
Розділ
Статті

Посилання

Volgarev M. N. Features of a food of athletes / M. N. Volgarev, K. A. Cowshed, N. I. Yalovaya, G. A. Azazbekyan // Theory and practice of physical culture. — 1985. — N 1. — P. 34—39.

Borisova O. O. Nutrition of athletes: foreign experience and practical recommendations: An educational and methodical grant for students of sports higher education institutions, athletes, trainers, sports doctors / O. O. Borisova. — Moscow: Soviet sports, 2007. — 132 p.

Boyko E. A. Food and a diet for athletes / E. A. Boyko. — Moscow: Veche, 2006. — 175 p.

Bukner P. Food and diet / Sports traumas. Basic principles of prevention and treatment / P. Bukner. — Kiev: Olympic literature, 2002. — P. 252—272.

Goldberg N. D. Food young athletes / N. D. Goldberg, R. R. Dondukovskaya. — Moscow: Soviet sports, 2007. — 240 p.

A dope and ergogenny means in sports / edition V. N. Platonov. — Kiev: Olympic literature, 2003. — 576 p.

Europe puts on trial the products advertized as useful to health // the Bulletin of World Health Organization. — 2009. — Vyp. 87, N 9. — P. 647—732.

Ivanchev A. V. Secrets healthy pozvonochnika / A. V. Ivan chev. — Saint Petersburg, 2011. — 256 p.

Karter-Erdman K. E. Food / K. E. Karter-Erdman // Sports medicine. — Kiev: Olympic literature, 2003. — P. 331—359.

Lukyanenko T. V. Healthy joints and vessels. Prevention and treatment arthrosis, arthritis and varicose / T. V. Lukyanenko, A. A. Pendel. — Kharkov—Belgorod, 2010. — 320 p.

Malakhov G. P. Healthy food / G. P. Malakhov. — Ìoscow: Prod. Set, 1997. — 496 p.

Nagornaja A. M. Health: Functional and applied aspects / A. Nagornaya. — Donetsk, 2006. — 336 p.

Parkhomenko Y. M. Vitamins in human health / Y. M. Park ho menko, G. V. Donchenko. — Kiev, 2006. — 336 p.

Food of athletes / edition K. Rozenblyum. — Kiev: Olympic literature, 2005. — 536 p.

Platonov V. N. Swimming: The textbook for students and teachers of higher education institutions of physical training and sports, trainers and athletes, scientists and vrachey / V. N. Platonov. — Kiev: Olympic literature, 2000. — 496 p.

Platonov V. N. System of preparation of athletes in the Olympic sports. General theory and its practical application: The textbook for higher education institutions of physical training and sports / V. N. Platonov. — Kiev: Olympic literature, 2004. — 808 p.

Putro L. M. Features feeds of sportsmen, which are specialized in the cyclic types of sport / L. M. Putro // Sport. medicine. — 2010. — N 1—2. — P. 101—106.

Rebrov V. G. Vitamins, macroand microcells. Training RSTs programs of Institute of microcells UNESCO / V. G. Rebrov, O. A. Gromova. — Moscow, 2008. — 960 p.

Sitel A. B. Solo for a backbone / A. B. Sitel. — Moscow, 2009. — 240 p.

Filameeva O. V. Scientific bases of prevention of osteoporosis at children's, teenage and youthful age at population level: dissertation of the doctor of medical sciences / O. V. Filameev. — Novosibirsk, 2008. — 269 p.

Tsyganenko O. I. Conceptual approaches to use of an improving (functional) food in the fitness / O. I. Tsyganen ko, N. A. Sklyarova, L. F. Oksamytnaja, N. I. Yashchur // Sports medicine. — 2011. — N 1—2. — P. 96—99.

Akabas S. R. Micronutrient requirements of physically active women: what can we learn from iron? / S. R. Akabas, K. R. Dolins // Am. J. Clin. Nutr. — 2005. — 81(5). — Ð. 1246—1251.

Bachner-Melman R. How anorexic-like are the symptom and personality profiles of aesthetic athletes? / R. Bachner-Melman, A. H. Zohar, R. P. Ebstein et al. // Med. Sci. Sports Exerc. — 2006. — 38 (4). — Ð. 628—636.

Baum A. Eating disorders in the male athlete / A. Baum. — Sport Med. — 2006. — 3 (l). — Ð. 1—6.

Clark R. R. Is leg-to-leg BIA valid for predicting minimum weight in wrestlers? / R. R. Clark, C. Bartok, J. C. Sullivan et al. // Med. Sci. Sports Exerc. — 2005. — 37 (6). — Ð. 1061—1068.

Fox E. L. The Physiological basis for Exercise and Sport / E. L. Fox, R. W. Bover, M. L. Foss Madison, Dubugue: Brown and Denchmark, 1999. — 710 p.

Johnson J. H. Nutrition and performance (1) / J. H. John son, E. M. Haskwits, B. A. Brehm // Appl. sports med. coaches. — 2009. — P.141—166.

Johnson J. H. Weight control and disordered eating (2) / J. H. Johnson, E. M. Haskwits, B. A. Brehm // Appl. sports med. coaches. — 2009. — P. 167—198.