Cучасні концепції харчування спортсменів
Основний зміст сторінки статті
Анотація
Рассмотрены некоторые современные концепции рационального питания спортсменов, сформированные вследствие изменения условий жизни и трудовой деятельности современного человека, влияния экологических факторов, ухудшения качества продуктов питания. Особое внимание следует уделять потреблению необходимого количества минералов и витаминов, дефицит которых в организме спортсменов наблюдается наиболее часто и обусловливает снижение эффективности тренировочной и соревновательной деятельности, ухудшение состояния здоровья спортсменов. Не менее важное значение имеет потребление всего комплекса функциональных продуктов, которые обеспечивают укрепление здоровья и продление спортивного долголетия спортсменов.
Блок інформації про статтю
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Журнал практикує політику негайного відкритого доступу до опублікованого змісту, підтримуючи принципи вільного поширення наукової інформації та глобального обміну знаннями задля загального суспільного прогресу.
Редакційна колегія дотримується рекомендацій The Committee on Publication Ethics (COPE) з питань этики наукових публікацій.
ОБОВ'ЯЗКОВЕ ПОСИЛАННЯ НА АВТОРІВ ПРИ КОПІЮВАННІ ЧИ ЦИТУВАННІ МАТЕРІАЛУ НАУКОВИХ СТАТЕЙ
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).
Посилання
Volgarev M. N. Features of a food of athletes / M. N. Volgarev, K. A. Cowshed, N. I. Yalovaya, G. A. Azazbekyan // Theory and practice of physical culture. — 1985. — N 1. — P. 34—39.
Borisova O. O. Nutrition of athletes: foreign experience and practical recommendations: An educational and methodical grant for students of sports higher education institutions, athletes, trainers, sports doctors / O. O. Borisova. — Moscow: Soviet sports, 2007. — 132 p.
Boyko E. A. Food and a diet for athletes / E. A. Boyko. — Moscow: Veche, 2006. — 175 p.
Bukner P. Food and diet / Sports traumas. Basic principles of prevention and treatment / P. Bukner. — Kiev: Olympic literature, 2002. — P. 252—272.
Goldberg N. D. Food young athletes / N. D. Goldberg, R. R. Dondukovskaya. — Moscow: Soviet sports, 2007. — 240 p.
A dope and ergogenny means in sports / edition V. N. Platonov. — Kiev: Olympic literature, 2003. — 576 p.
Europe puts on trial the products advertized as useful to health // the Bulletin of World Health Organization. — 2009. — Vyp. 87, N 9. — P. 647—732.
Ivanchev A. V. Secrets healthy pozvonochnika / A. V. Ivan chev. — Saint Petersburg, 2011. — 256 p.
Karter-Erdman K. E. Food / K. E. Karter-Erdman // Sports medicine. — Kiev: Olympic literature, 2003. — P. 331—359.
Lukyanenko T. V. Healthy joints and vessels. Prevention and treatment arthrosis, arthritis and varicose / T. V. Lukyanenko, A. A. Pendel. — Kharkov—Belgorod, 2010. — 320 p.
Malakhov G. P. Healthy food / G. P. Malakhov. — Ìoscow: Prod. Set, 1997. — 496 p.
Nagornaja A. M. Health: Functional and applied aspects / A. Nagornaya. — Donetsk, 2006. — 336 p.
Parkhomenko Y. M. Vitamins in human health / Y. M. Park ho menko, G. V. Donchenko. — Kiev, 2006. — 336 p.
Food of athletes / edition K. Rozenblyum. — Kiev: Olympic literature, 2005. — 536 p.
Platonov V. N. Swimming: The textbook for students and teachers of higher education institutions of physical training and sports, trainers and athletes, scientists and vrachey / V. N. Platonov. — Kiev: Olympic literature, 2000. — 496 p.
Platonov V. N. System of preparation of athletes in the Olympic sports. General theory and its practical application: The textbook for higher education institutions of physical training and sports / V. N. Platonov. — Kiev: Olympic literature, 2004. — 808 p.
Putro L. M. Features feeds of sportsmen, which are specialized in the cyclic types of sport / L. M. Putro // Sport. medicine. — 2010. — N 1—2. — P. 101—106.
Rebrov V. G. Vitamins, macroand microcells. Training RSTs programs of Institute of microcells UNESCO / V. G. Rebrov, O. A. Gromova. — Moscow, 2008. — 960 p.
Sitel A. B. Solo for a backbone / A. B. Sitel. — Moscow, 2009. — 240 p.
Filameeva O. V. Scientific bases of prevention of osteoporosis at children's, teenage and youthful age at population level: dissertation of the doctor of medical sciences / O. V. Filameev. — Novosibirsk, 2008. — 269 p.
Tsyganenko O. I. Conceptual approaches to use of an improving (functional) food in the fitness / O. I. Tsyganen ko, N. A. Sklyarova, L. F. Oksamytnaja, N. I. Yashchur // Sports medicine. — 2011. — N 1—2. — P. 96—99.
Akabas S. R. Micronutrient requirements of physically active women: what can we learn from iron? / S. R. Akabas, K. R. Dolins // Am. J. Clin. Nutr. — 2005. — 81(5). — Ð. 1246—1251.
Bachner-Melman R. How anorexic-like are the symptom and personality profiles of aesthetic athletes? / R. Bachner-Melman, A. H. Zohar, R. P. Ebstein et al. // Med. Sci. Sports Exerc. — 2006. — 38 (4). — Ð. 628—636.
Baum A. Eating disorders in the male athlete / A. Baum. — Sport Med. — 2006. — 3 (l). — Ð. 1—6.
Clark R. R. Is leg-to-leg BIA valid for predicting minimum weight in wrestlers? / R. R. Clark, C. Bartok, J. C. Sullivan et al. // Med. Sci. Sports Exerc. — 2005. — 37 (6). — Ð. 1061—1068.
Fox E. L. The Physiological basis for Exercise and Sport / E. L. Fox, R. W. Bover, M. L. Foss Madison, Dubugue: Brown and Denchmark, 1999. — 710 p.
Johnson J. H. Nutrition and performance (1) / J. H. John son, E. M. Haskwits, B. A. Brehm // Appl. sports med. coaches. — 2009. — P.141—166.
Johnson J. H. Weight control and disordered eating (2) / J. H. Johnson, E. M. Haskwits, B. A. Brehm // Appl. sports med. coaches. — 2009. — P. 167—198.