Карбогидратная методика: особенности применения и значение в практике cпорта

Основний зміст сторінки статті

Л. М. Путро

Анотація

Мета. На підставі аналізу наукової літератури узагальнити особливості застосування карбогідратної методики і доцільність її застосування в практиці спорту. Методи. Аналіз і узагальнення даних сучасної наукової літератури. Результати. Розглянуто і детально викладено основні фази карбогідратної методики: фаза No 1 – вуглеводне розвантаження, фаза No 2 – вуглеводне завантаження. Акцентується увага на склад і використання основних продуктів у раціонах харчування спортсменів як у фазі вуглеводного розвантаження, так і у фазі вуглеводного завантаження. Висновок. Отримані дані свідчать, що ця методика, застосовувана в спорті вищих досягнень, не вичерпала всіх своїх можливостей. У перспективі вона може бути використана не лише в практиці спорту, але і в клінічній медицині для лікування хворих з різними захворюваннями, а також з оздоровчою метою.

Блок інформації про статтю

Номер
Розділ
Статті

Посилання

Aranson, M.V. (2001). Pitanie dlya sportsmenov [Nutrition for athletes]. Moscow: Fizkultura i sport [in Russian].

Bulanov, Yu.B. Uglevodnaya razgruzka-zagruzka. – Bodibilding [Carbohydrate unloading loading. – Bodybuilding] (n.d.). Retrieved frov http:www. athlete.ru/food/carboloadbul.htm] [in Russian].

Poliyevsky, S.A. (2015). Sportivnaya dietologiya [Sports dietology]. Moscow: Izdatelskiy tsentr «Akademiya» [in Russian].

Mokhan, R., & Glesson, M. (2001). Biohimiya myishechnoy deyatelnosti i fizicheskoy kultury [Biochemistry of muscular activity and physical culture]. Kiev: Olimpiyskaya literatura [in Russian].

Burke, L. (2000). Dietary carbohydrates. Nutricion in Sport. R.M. Maughan (Ed.). Blackwell Science L.t.d. (pp. 70-82).

Burke, L., Hawley, J., & Wong, S. (2011). Carbohydrates for training and competition. Journal of Sports Science, Vol. 29, suppl 1, 17-28.

Hawley, F. (2001). Sport specific nutrition: practical strategies for team sports. Journal of Sports Science, Vol. 29, suppl 1, 110-125.

Heyward, V.H., & Wagner, D.K. (2004). Applied body composition assessment. Champign, 1L: Human Kinetics.