Карбогидратная методика: особенности применения и значение в практике cпорта

Л. М. Путро

Анотація


Мета. На підставі аналізу наукової літератури узагальнити особливості застосування карбогідратної методики і доцільність її застосування в практиці спорту. Методи. Аналіз і узагальнення даних сучасної наукової літератури. Результати. Розглянуто і детально викладено основні фази карбогідратної методики: фаза No 1 – вуглеводне розвантаження, фаза No 2 – вуглеводне завантаження. Акцентується увага на склад і використання основних продуктів у раціонах харчування спортсменів як у фазі вуглеводного розвантаження, так і у фазі вуглеводного завантаження. Висновок. Отримані дані свідчать, що ця методика, застосовувана в спорті вищих досягнень, не вичерпала всіх своїх можливостей. У перспективі вона може бути використана не лише в практиці спорту, але і в клінічній медицині для лікування хворих з різними захворюваннями, а також з оздоровчою метою.


Ключові слова


карбогідратна методика; фази; глюконеогенез; спортсмени

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Aranson, M.V. (2001). Pitanie dlya sportsmenov [Nutrition for athletes]. Moscow: Fizkultura i sport [in Russian].

Bulanov, Yu.B. Uglevodnaya razgruzka-zagruzka. – Bodibilding [Carbohydrate unloading loading. – Bodybuilding] (n.d.). Retrieved frov http:www. athlete.ru/food/carboloadbul.htm] [in Russian].

Poliyevsky, S.A. (2015). Sportivnaya dietologiya [Sports dietology]. Moscow: Izdatelskiy tsentr «Akademiya» [in Russian].

Mokhan, R., & Glesson, M. (2001). Biohimiya myishechnoy deyatelnosti i fizicheskoy kultury [Biochemistry of muscular activity and physical culture]. Kiev: Olimpiyskaya literatura [in Russian].

Burke, L. (2000). Dietary carbohydrates. Nutricion in Sport. R.M. Maughan (Ed.). Blackwell Science L.t.d. (pp. 70-82).

Burke, L., Hawley, J., & Wong, S. (2011). Carbohydrates for training and competition. Journal of Sports Science, Vol. 29, suppl 1, 17-28.

Hawley, F. (2001). Sport specific nutrition: practical strategies for team sports. Journal of Sports Science, Vol. 29, suppl 1, 110-125.

Heyward, V.H., & Wagner, D.K. (2004). Applied body composition assessment. Champign, 1L: Human Kinetics.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Арансон М. В. Питание для спортсменов / М. В. Арансон. – М. : Физкультура и спорт, 2001. – 224 с.

Буланов Ю. Б. Углеводная разгрузка-загрузка. – Бодибилдинг [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http:www.athlete.ru/food/ carboloadbul.htm].

Полиевский С. А. Спортивная диетология : учеб. для студ. учреждений высш. образования / С. А. Полиевский. – М. : Изд. центр «Академия», 2015. – 208 с.

Мохан Р. Биохимия мышечной деятельности и физической культуры / Р. Мохан, М. Глессон. – К. : Олимп. лит., 2001. – С. 99–105.

Burke L. Dietary carbohydrates / L. Burke // Nutricion in Sport / R. M. Maughan. (Ed) Blackwell Science L.t.d., 2000. – P. 70–82.

Burke L. Carbohydrates for training and competition / L. Burke, J. awley, S. Wong // J. of Sports Sci. – 2011. – 29, suppl 1. – P. 17–28.

Hawley F. Sport specific nutrition: practical strategies for team sports / F. Hawley // J. of Sports Sci. – 2001. – 29, suppl 1. – P. 110–125.

Heyward V. H. Applied body composition assessment / V. H. Heyward, D. K. Wagner. – Champign 1L: Human Kinetics, 2004. – 280 p.




Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

----------------------------------------------

ISSN:1992-7894 (друк)
ISSN: 1992-9285 (інтернет)

Адреса редакції: 03150, м. Київ-150, вул. Фізкультури, 1.
Довідка: тел.: +38(044) 287-65-20;
факс: +38(044) 287-65-20;
моб.: +38(067) 724-48-23; +38(050) 067-64-13;
е-mail: sportmedkafedra@gmail.com, sportmedicine.ua@gmail.com