Основные методы и средства снижения массы тела спортсменов высокого класса

Основний зміст сторінки статті

Л. М. Путро

Анотація

Мета. На основі аналізу наукової і науково-методичної літератури виділити альтернативні засоби і методи зниження маси тіла спортсменів високого класу. Методи. Аналіз наукової та науково-методичної літератури. Результати. Обґрунтовано, що кожен спортсмен залежно від індивідуальних особливостей фізичного розвитку і віку повинен визначити на різних етапах спортивної підготовки свою «бойову» масу тіла, при якій він буде себе добре почувати, мати високу рухову активність і спортивну працездатність. Порівняльна оцінка основних методів зниження маси тіла спортсменів свідчить, що більшість авторів надають перевагу «раціонному» методу корекції маси тіла. Отримані дані свідчать, що основним механізмом підтримки оптимальної маси тіла спортсмена має бути баланс між надходженням і затратою енергії. Висновки. За результатами аналізу наукової, науково-методичної літератури можна констатувати, що за допомогою питного режиму, хімічного складу харчових раціонів, енергозатрат спортсмена, а також використання відповідних харчових добавок, спортсмен може досягти оптимальної маси тіла.

Блок інформації про статтю

Номер
Розділ
Статті

Посилання

Aranson M. V. Food for athletes / M. V. Aranson. – Moscow: Fizkultura i sport, 2001. – 224 p.

Borisova N. N. About dropping weight by athletes / N. N. Borisova //Teoriya i praktika fizkultury. – 1999. – N 5. – P. 9–12.

Volkov N. I. Biochemistry of muscle activity / N. I. Vol­ kov, E. N. Nesen, A. A. Osipenko. – Kiev: Olimpiyskaya Lite­ ratura, 2000. – P. 63–73, P. 458–460.

Volkov N. I. Biochemically active additives in the specialized nutrition of athletes / N. I. Volkov, V. I. Oleynikov. – Moscow: Fizkultura i sport; Sport Akadem. Press, 2005. – 78 p.

Geselevich V. A. Regulation and body weight loss/ V. A. Geselevich. – Moscow: Fizkultura i sport, 1976. – P. 245–248.

A hypocaloric food allowance for the athletes regulating body weight // The world scientific congress «Sport in modern society». – 3rd direction. – Moscow, 1980. – P. 276– 278.

Kurachyov A. M. Influence of artificial weight loss on the body of fighters / A. M. Kurachyov, V. V. Mikhaylov, V. V. Yazykov// Wrestling. – Moscow: Fizkultura i sport, 1981. – P. 79–84.

Mirzoyev O. M. Recovery means in system of training of athletes / O. M. Mirzoyev. – Moscow: Fizkultura i sport, 2005. – 220 p.

Nutrition of athletes: the management for professional work with physically prepared people / [ed. by Christine A. Rozenblyum]. – Kiev: Olimpiyskaya lіteratura, 2005. – 535 p.

Platonov V. N. The general theory of training of athletes in the Olympic sport / V. N. Platonov. – Kiev: Olimpiyskaya literatura, 1997. – 583 p.

Platonov V. N. System of training of athletes in the Olympic sport. General theory and its practical applications: studies for higher education institutions physical education and sport / V. N. Platonov. – Kiev: Olimpiyskaya literatura, 2004. – 808 p.

Poliyevsky S. A. Regulation of body weight in single combats and biological additives / S. A. Poliyevsky, B. A. Podlivayev, O. V. Grigoryeva // Methodical recommendations. – Moscow, 2002. – P. 27–39.

Poliyevsky S. A. Bases of individual and collective food of athletes / S. A. Poliyevsky. – Moscow: Fizkultura i sport, 2005. – 382 p.

Putro L. M. Features of nutrition of athletes who specialize in cyclic sports / L. M. Putro // Sports Medicine. – 2010. – N 1–2. – P. 101–106.

Putro L. M. Products of the increased biological value in practice of sport (correction of diets) / L. M. Putro// Sports Medicine. – 2012. – N 2. – P. 85–89.

Putro L. M. Regulation of water balance of athletes at intensive muscular loading / L. M. Putro, A. A. Osipenko// Sports Medicine. – 2013. – N 2. – P. 81–85.

Radziyevsky A. R. Method of dry weight loss as means of maintenance of optimum weight of the athlete/ A. R. Radziyevsky, K. E. Roberta// Abstracts of the report XIX All-Union Conference. – Volgograd, 1988. – P. 302– 304.

Radziyevsky A. R. Method of dry weight loss – new means of acceleration of processes of restoration and weight loss. /A. S. Radziyevsky, P. M, Mironenko, K. E. Roberta // Abstracts of Scient Conference. – Ivano-Frankovsk, 1989. – P. 193–195.

Sarubin E. Popular food additives. Handbook of common food additives/E. Sarubin. – Kiev: Olimpiyskaya literatura, 2004. – 480 p.

Strelnikov V. A. Weight reduction technique of athlete /V. A. Strelnikov // Boxing. 2000. Topical issues of training of highly skilled boxers. – Moscow, 2000. – Іssue 2. – P. 25–38.

Williams M. Ergogenic agent in sports training system / M. Williams. – Kiev: Olimpiyskaya literatura, 1997. – 256 p.

Shek A. Food additives in big Sport(s). Shek// Sports Medicine. – 2006. – N 1. – P. 107–115.

Shtepa O. P. Balanced diet of athletes who are engaged in combat sports / O. P. Shtepa, V. V. Vankhanen, V. V. Abramov et al. – Kiev, 2001. – 51 p.

Evans G. W. The effect chromium picolinate on insulin controlled parameters in humans / G. W. Evans // Bioch. res. – 1989. – N 1. – P. 163–180.

Karrlson J. Antioxidants and Exercise / J. Karrlson. – Human Kinetics, 1997. – 209 p.