Наукове обґрунтування величин фізіологічних потреб в енергії та нутрієнтах як шлях до підвищення індексу здоров’я людини

Основний зміст сторінки статті

Ігнат Матасар

Анотація

Резюме. Здоров’я людини залежить від якості та збалансованості раціону. Інгредієнти їжі формують тканини, входять до складу ензимів, гормонів, беруть участь у процесах утворення енергії, росту та відновлення органів і систем живого організму. Обсяг інформації про харчування потребує даних про біохімічні властивості, ступінь небезпеки чи користі їжі. Мета. Обґрунтувати принципи встановлення фізіологічних потреб в енергетичних субстратах харчових речовин. Методи. Аналіз наукової літератури, диференційного підходу, методи математичної статистики. Результати. Розроблено етапи та принципи обґрунтування величин потреб у харчових речовинах та енергії; проведено розрахунки та встановлено величини потреб у нутрієнтах з урахуванням віку, статті та фізичного навантаження. Під час обґрунтування норм фізіологічних потреб має бути застосовано диференційний підхід до визначення величин вживання харчових речовин та енергії за принципами: примата гігієнічного показника, розподіл та диференціація біологічних відповідей і допустимої величини інгредієнта, врахування несприятливих впливів на забезпечення організму харчовими речовинами, залежність ефекту від величини вживаного інгредієнта і часу дії, лабораторні дослідження, агравація, а також відносна достатність.


Ключові слова: харчування, фізіологічна норма, нутрієнти, рекомендоване добове споживання, населення. 

Блок інформації про статтю

Номер
Розділ
Статті