Порівняльний аналіз декомпресійних способів кінезитерапії поперекового відділу хребта та дихальних вправ Цигун в аспекті лікування больового синдрому

Основний зміст сторінки статті

А. Герасимов

Анотація

Резюме. Мета. Удосконалення теоретичної концепції фізичної терапії хворих з болями у нижній частині спини дихальними вправами Цигун, яка дозволить максимально безпечно та безболісно проводити заняття при м’язовотонічному синдромі. Постановка завдань для подальшого дослідження невральних та механічних ефектів від вправ Цигун. Методи. Аналіз та узагальнення даних сучасної наукової і методичної літератури. Результати. В оглядовій статті наведено порівняльний аналіз декомпресійних способів кінезитерапії поперекового відділу хребта та дихальних вправ Цигун. На теперішній час розроблено багато методів кінезитерапії при болях у нижній частині спини, які полягають в ексцентричному навантаженні або динамічному стретчингу фасилітованих м’язів. Це супроводжується тимчасовою нестабільністю поперекового відділу хребта за рахунок виникнення рефлекторної м’язової гіпотонії. Важливим фактором фізичної терапії є правильна фаза дихання при навантаженні. Біомеханічні аналізи черевного дихання дають підстави синхронізувати навантаження на м’язи поперекового відділу хребта з фазою вдиху та пост-інспіраторною фазою дихання. При глибокому диханні долучаються допоміжні м’язи, скорочення яких у вправі повинно відповідати фазі дихання. При короткочасній затримці дихання та специфічній техніці виконання вправ Цигун повинен стимулюватися фізіологічний рефлекс пандикуляції. Вправи Цигун, на затримці повітря у постінспіраторній фазі дихання, повинні викликати ефект ультракороткого протоколу ішемічного прекондиціювання. Невральні ефекти рефлексу пандикуляції та ішемічного прекондиціювання відбуваються за рахунок вагоінсулярної активації вегетативної нервової системи, тому необхідні подальші дослідження емоційно-вегетативного стану пацієнтів на фоні кінезитерапії за допомогою вправ Цигун.


Ключові слова: LBP, внутрішньочеревний тиск, пандикуляція, ішемічне прекондиціювання, кінезитерапія, Цигун, міофасціальні ланцюги.

Блок інформації про статтю

Номер
Розділ
Статті