Еколого-гігієнічні проблеми сучасного харчування спортсменів. Шляхи вирішення
Основний зміст сторінки статті
Анотація
Мета роботи – на основі аналізу джерел наукової інформації визначити шляхи вирішення еколого-гігієнічних проблем сучасного харчування спортсменів. При проведенні досліджень використані методи теоретичного аналізу літератури: узагальнення, синтез, формалізація, абстрагування. Аналіз наукової літератури та інших джерел інформації показав, що еколого-гігієнічні проблеми харчування спортсменів полягають у тому, що під час складання харчових раціонів спортсменів: • не враховуються екологічні типи харчування; • недостатньо використовується харчування як засіб підвищення природної екологічної стійкості організму спортсменів до несприятливих чинників навколишнього середовища; • не контролюється надходження з їжею токсичних речовин; • відсутні фахівці-екологи, які спільно зі спортивними лікарями і дієтологами впроваджували б у практику положення екології харчування в сфері спорту. Запропоновано системний підхід, який включає: врахування екологічних типів і можливостей харчування як фактора підвищення екологічної природної стійкості організму спортсмена до дії природних небезпечних чинників; обмеження надходження до організму спортсменів токсичних речовин з їжею за рахунок ширшого використання продукції екологічного (біологічного) землеробства; використання харчування для профілактики та лікування десинхронозу; можливість вивчення дисципліни «Екологія харчування у сфері спорту» у рамках магістратури за спеціалізацією «Екологія фізичної культури і спорту».
Блок інформації про статтю
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Журнал практикує політику негайного відкритого доступу до опублікованого змісту, підтримуючи принципи вільного поширення наукової інформації та глобального обміну знаннями задля загального суспільного прогресу.
Редакційна колегія дотримується рекомендацій The Committee on Publication Ethics (COPE) з питань этики наукових публікацій.
ОБОВ'ЯЗКОВЕ ПОСИЛАННЯ НА АВТОРІВ ПРИ КОПІЮВАННІ ЧИ ЦИТУВАННІ МАТЕРІАЛУ НАУКОВИХ СТАТЕЙ
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).
Посилання
Astasheva N. P. (2005) Osnovy proizvodstva yеkologicheski bezopasnoi sel'skohozjаistvennoi produkcii: uchebn. posob. [Fundamentals of producing ecologically safe agricultural products: teaching guide] M.: Izd-vo «MGAU». (in Russian)
Bazijаn E. N. (2008) Yekologijа pitanijа v XXI veke na praktike [Ecology of nutrition in the XXI century in practice]. M.: Izd-vo «Sport i kul'tura – 2000» (in Russian)
Behey S. V. (2010) Ekolohichne zemlerobstvo: pidruchn. [Еcological farming: textbook]. L'viv: Vyd-vo «Novyy svit» (in Ukrainian)
Boychuk Yu. D., Tsyhanenko O. I., Soloshenko E. M. (2010) Ekolohichni problemy kharchuvannya lyudyny [Еcological problems of human nutrition]. Cherkasy: Vyd-vo «Vertykal'», PP «Kandych» (in Ukrainian)
Dyman' T. M., Baranovs'kyy M. M., Bilyavs'kyy H. O. (2006) Ekotrofolohiya. Osnovy ekolohichno bezpechnoho kharchuvannya: uchbov. posibn. [Еcotrophology. Fundamentals of ecologically safe nutrition: teaching guide]. K.: Vyd-vo «Libra» (in Ukrainian)
Dmitruk A. I. (2004) Medicina glubokovodnyh podruzhenii [Меdicine of deep immersions]. SPb: GiPGSPb (in Russian)
Dubrovskii V. I., Rahmanin Yu. A., Razumov A. N. (2008) Yekogigiena fizicheskoi kul'tury i sporta [Ecohygiene of physical culture and sport]. M.: Izd-vo «Vlados» (in Russian)
Kozlov A. I. (2002) Yekologijа pitanijа: kurs lekcіi [Nutrition ecology : lecture course]. M.: Izd-vo «MNYePU» (in Russian)
Klimenko M. O., Petruk V. H., Mokin M. B., Voznyuk N. M. (2012) Metodolohiya ta orhanizatsiya naukovykh doslidzhen' (v ekolohiyi): pidruchn. [Меthodology and organization of scientific studies (in ecology): textbook]. Kherson: Vyd-vo «Oldi–plyus» (in Ukrainian)
Kozlov A. I. (2005) Pisha lyudei (yеkologijа pitanijа) [Human nutrition (nutrition ecology)]. Frjаzino: Izd-vo «Vek-2» (in Russian)
Lebedihin A. V. (2004) Osnovy al'pinizma i skalolazanijа: uchebn. [Fundamentals of mountaineering: textbook]. Novosibirsk: GOU VPO UGTU-UPI (in Russian)
Lykov I. N., Shestakova G. A. (2006) Yekologijа pitanijа v yеkologii cheloveka [Nutrition ecology in human ecology]. Izvestijа Kaluzhskogo obshestva izuch. Prirody. Kn. 7 (sborn. nauchn. trudov). Kaluga: Izd-vo «KGPU», pp. 5–11. (in Russian)
Okara A. I., Starikova N. P. (2002) Yekologijа pishevyh produktov: uchebn. posob. [Ecology of nutrition products: teaching guide] Habarovsk: Izd-vo « HGAYeP» (in Russian)
Petrushina N. P., Kolomiec O. I., Makunina O. A. (2014) Magisterskajа programma «Yekologijа fizicheskoi kul'tury i sporta» [Master’s program “Ecology of physical culture and sport”]. Uchenye zapiski universiteta im. P. F. Lesgafta, no 6 (112), pp. 148–154. (in Russian)
Truhachev V. I., Tolokonnikov V. P., Lysenko I. O. (2005) Pi sha kak yеkologicheskii faktor: uchebn. posob. [Food as an ecological factor: teaching guide] Stavropol': Izd-vo « AGRUS» (in Russian)
Platonov V. N. (2015) Systema podhotovky sportsmenov v olympyiskom sporte. Obshchaia teoryia y ee praktycheskoe pry lozhenye: uchebn. [System of athletes’ preparation in the Olympic sport General theory and its practical applications: textbook] K.: Olymp. lyter., Kn. 2, pp. 952–1059. (in Russian)
Volkov N. I., Oleinikov V. I. (2012) Yergogennye yеffekty sportivnogo pitanijа [Ergogenic effects of sports nutrition]. M.: Izd-vo «Sovetskii sport» (in Russian)
Portugalov S. N., Volkov N. I., Oleinikov V. I., Fudin N. A. (2012) Programmy sportivnogo pitanijа v yеrgogennom obe spechenii podgotovki sportsmenov [Sports nutrition programs in ergogenic support of athletes’ preparation]. M.: Izd-vo «Sovetskii sport» (in Russian)
Tsyhanenko O. I., Sklyarova N. A. (2010) Problema rehlamentatsiyi kharchovykh ratsioniv sport smeniv, yikh bezpechnosti, shlyakhy vyrishennya [Problem of athlete nutrition ration reglamentation, their safety and ways of solution]. Spor tyvna medytsyna, pp. 108–111. (in Ukrainian)
Tsyhanenko O. I. (2012) Problemy ekoloho-hihiyenichnoyi bezpeky kharchuvannya sportsmeniv ta shlyakhy yikh vyrishennya [Problems of ecologo-hygienic safety of athlete nutrition and ways of their solution]. Aktual'ni pytannya hihiyeny ta ekolohichnoyi bezpeky Ukrayiny: mater. konf. Kyyiv, pp. 207–211. (in Ukrainian)
Tsyhanenko O. I., Pershehuba Ya. V., Sklyarova N. A., Oksamytna L. F. (2016) Problema pidhotovky fakhivtsiv z ekolohiyi dlya fizkul'turno-sportyvnoyi haluzi. Shlyakhy vyrishennya [Problem of ecology specialist preparation for physical culture and sport sphere. Strategies of solution]. Naukovyy chasopys Nacyon. pe dag. universytety im. M. P. Drahomanova. Seriya no 15 «Nauko vo-pedahohichni problemy fizychnoyi kul'tury. Fizychna kul'tura i sport», vyp. 03(72)16, pp. 152–156. (in Ukrainian)
Berdus M. G. (2002) Sports ecological education and ecological sports Modern Olympic sports for all, Warsaw, pp. 236–237.
Liberman M. (2004) Ecological management. Books for Uni versity Students. Cambridg: Cambridg university press, 207 p.
Jeukendrup A., Gleeson M. (2010) Sports nutrition an introduction to energy production and performance. Illinois: Human Kinetics, 475 p.
Zerebylo V. D., Thereshchenko A. M. (2008) Ecology: textbook. K.: ISCIS NTUU «KРI»